Kategórie
Mesačník pre mäsiarov
8
V tomto čísle nájdete
Náš komentár
Domáca klobása - záruka kvality
Možno práve v tomto období je správny čas zamyslieť sa nad tým, čo konzumujeme vo svojom každodennom potravinovom balíčku. Večne uponáhľaný svet nás núti si často vyberať to najjednoduchšie rýchle riešenie – hamburger, bagetu, mrazené výrobky či trvácne potraviny s nekonečnou dobou po(u)žitia.
Možno práve v tomto období je ten správny čas vrátiť sa ku svojim koreňom, čas návratu na vlastné políčko, do maštale a povedať rázne nie stánkom s rýchlym občerstvením, supermarketom a zahraničným dodávateľom „farebného“ ovocia a zeleniny.
Cesta zo slepej uličky stravovania sa mi ukázala minulý rok, keď ma priatelia poprosili, aby som im požičal našu firemnú ukážkovú plničku na výrobu domácej klobásy. Pridal som sa ku domácim majstrom – mäsiarom a spolu sme strávili super popoludnie plnením vlastnej domácej klobásy. Môj podiel som hneď večer odniesol do susedovej udiarne a pri sušení som každý večer kontroloval stav klobásky vlastným „odborným“ okom. Po pár týždňoch chutila vynikajúco a keďže som pár klobás daroval aj rodine a známym, tohto roku mám zákazku na ďalších pár kíl.
Nie nestal som sa domácim majstrom – mäsiarom, ale častejšie dnes navštevujem miestne farmy, ktoré prevádzkujú predaj z dvora, „moja“ klobása mi chutí naozaj najviac a celkovo viac podporujem pri nákupe domáce slovenské výrobky.
Viem, že som nevyriešil problémy slovenského poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu, ale mám taký dobrý pocit, že som na dobrej ceste :-)
predajcovia eshopu
masiarske-potreby.sk
Urobte si veľkonočný test a vyhrajte
10 správnych odpovedí = 10 % zľava na nákup
V čase od 18.3.2019 do 18.4.2019 bude na úvodnej stránke www.masiarske-potreby.sk prístupný test pre našich zákazníkov, ktorí chcú vyhrať zľavu na svoj nákup v našom e-shope. V teste Vás čaká 10 otázok na tému Veľkej Noci a veľkonočných sviatkov. Každá správna odpoveď = 1 % zľavy na nákup v e-shope masiarske-potreby.sk. Vaše odpovede vyhodnotíme spolu s objednávkou.
Prajeme všetkým šťastnú ruku pri výbere správnej odpovede a veríme, že Vás tento „darček“ od nášho e-shopu poteší.
Test nájdete na tomto odkaze: Veľkonočný test
Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov želá
masiarske-potreby.sk
Starostlivosť o nože
Starostlivosť o ostrie noža je veľmi dôležitá. Pri brúsení platí jednoduché pravidlo: brúsny materiál musí byť tvrdší ako čepeľ noža. V opačnom prípade by ste dosiahli opačný výsledok - nôž by brúsil materiál. Medzi preverené materiály na brúsenie nožov patrí napríklad oceľ, keramika, diamant a určité typy kameňa. Na bežné pravidelné ostrenie je ideálna ocieľka.
Ako spoznať rozdiel medzi ostrením a brúsením noža?
Brúsenie udržiava vybrúsené ostrie a zarovnáva mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli, no neodstraňuje oceľ z čepele. Môžete ho vykonávať často, aj po každom použití. Ostrenie je komplexnejšie, odoberá oceľ z čepele noža a vytvára nový okraj, preto je vhodné vykonávať ho len raz, maximálne dvakrát za rok. Ak budete nože udržiavať v dobrom stave a pravidelne ich brúsiť, predídete nutnosti častejšie ich ostriť.
Radi by sme Vám povedali trochu viac o brúsení. KLIK KLAK brúsky sme už spomínali vocieľke č.3, avšak poďme sa na ne pozrieť konkrétnejšie.
Brúsky na brúsenie
DICK RAPID ACTION STEEL - brúska na brúsenie
DICK MAGNETO HYPERDRILL - brúska na brúsenie, výhodou však je jej magnet, ktorý zachytí oceľové mikro štiepky vyrobené pri brúsení
Brúsky na leštenie
DICK RAPID STEEL POLISH - brúska na leštenie
DICK MAGNETO STEEL POLISH - brúska na leštenie, výhodou však je jej magnet, ktorý zachytí oceľové štiepky vyrobené pri leštení
Combi Brúska
YELLOW CUT - brúska 2 v 1, ktorá vie prebrúsiť a následne vyleštiť nôž
TIP: Zároveň prikladáme video, kde si môžete pozrieť výmenu strún na týchto brúskach.
Odštartujte výrobu domácich lahôdok so štartovacími kultúrami
Fermentované potraviny nepredstavujú iba výbornú alternatívu skladovania potravín, ale predovšetkým živinami nabitý, chutný doplnok stravy. Fermentované potraviny sú totiž bohaté na rôzne probiotiká, ktoré sa starajú o plynulý chod čriev.
Rozvojom potravinárskej mikrobiológie a odhalením úlohy mnohých mikrobiotických kmeňov pri fermentačných procesoch dochádza stále častejšie ku aplikácii tzv. štartovacích kultúr.
Baktérie, ktoré sa najčastejšie používajú pri výrobe mäsových výrobkov, sú stafylokoky a baktérie mliečneho kvasenia. Stafylokoky zabezpečujú zvýšenie farebnosti a jej stabilitu. Navyše prispievajú k tvorbe arómy. Baktérie mliečneho kysnutia zabezpečujú v procese výroby požadovaný pokles pH, čím sa umožní konzistentné sušenie. Zároveň niektoré baktérie mliečneho kysnutia produkujú bakteriocíny, malé peptidy, ktoré zabíjajú citlivé baktérie, najmä Listeria monocytogenes. Táto schopnosť zaručuje vyššiu bezpečnosť výrobku.
Na dosiahnutie kvalitného mäsového výrobku je dôležité vybrať vhodnú štartovaciu kultúru v závislosti od receptúry, času výroby, technológie výrobného procesu a vlastností hotového výrobku.
Pošlite nám svoj recept na domácu klobásu alebo salám s použitím štartovacej kultúry. Každú receptúru odmeníme kupónom na zľavu v e-shope masiarske-potreby.sk
Vaše otázky a postrehy
Ako vymiešať mäsovú zmes s korením tak, aby to bolo rýchle a kvalitné?
Zmes mäsa mnohí miešajú ručne v rôznych nádobách alebo lodniach. My sme s úspechom dali do nášho e-shopu konštrukčne jednoduchú nerezovú miešačku mäsa na cca 20 litrov mäsa. Ľahko sa s ňou pracuje, je stabilná a ľahko umývateľná.
TIP: Do konca marca v akcii - 5% z ceny
Náš zákazník p. Štefan Cichovský z Košíc nám poslal fotografie zo súťaže v plnení klobásy
Pomocou mechanickej plničky, ktorú zakúpili v našom obchode zvíťazili v súťaži výroby domácich klobás v obci Kechnec pri Košiciach už 2-krát za sebou. Zaslali nám aj foto víťazného tímu.
V prípade, ak máte nejakú otázku, tip alebo recept, neváhajte sa podeliť s čitateľmi mesačníka Ocieľka a my Vás za to odmeníme. Vaše otázky, tipy a recepty nám napíšte na email obchod@masiarske-potreby.sk
Kategórie
Naposledy zobrazený tovar