Menu kategóriíKategórie

Kategórie

masiarske-potreby.sk » Blog» Mesačník Ocieľka - č. 8

Kategórie

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

OCIEĽKA

Mesačník pre mäsiarov

8

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

Náš komentár

Domáca klobása - záruka kvality

Možno práve v tomto období je správny čas zamyslieť sa nad tým, čo konzumujeme vo svojom každodennom potravinovom balíčku. Večne uponáhľaný svet nás núti si často vyberať to najjednoduchšie rýchle riešenie – hamburger, bagetu, mrazené výrobky či trvácne potraviny s nekonečnou dobou po(u)žitia.

Možno práve v tomto období je ten správny čas vrátiť sa ku svojim koreňom, čas návratu na vlastné políčko, do maštale a povedať rázne nie stánkom s rýchlym občerstvením, supermarketom a zahraničným dodávateľom „farebného“ ovocia a zeleniny.

Cesta zo slepej uličky stravovania sa mi ukázala minulý rok, keď ma priatelia poprosili, aby som im požičal našu firemnú ukážkovú plničku na výrobu domácej klobásy. Pridal som sa ku domácim majstrom – mäsiarom a spolu sme strávili super popoludnie plnením vlastnej domácej klobásy. Môj podiel som hneď večer odniesol do susedovej udiarne a pri sušení som každý večer kontroloval stav klobásky vlastným „odborným“ okom. Po pár týždňoch chutila vynikajúco a keďže som pár klobás daroval aj rodine a známym, tohto roku mám zákazku na ďalších pár kíl.

Nie nestal som sa domácim majstrom – mäsiarom, ale častejšie dnes navštevujem miestne farmy, ktoré prevádzkujú predaj z dvora, „moja“ klobása mi chutí naozaj najviac a celkovo viac podporujem pri nákupe domáce slovenské výrobky.

Viem, že som nevyriešil problémy slovenského poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu, ale mám taký dobrý pocit, že som na dobrej ceste :-)

predajcovia eshopu
masiarske-potreby.sk

Urobte si veľkonočný test a vyhrajte

10 správnych odpovedí = 10 % zľava na nákup

Ostrenie a brúsenie

V čase od 18.3.2019 do 18.4.2019 bude na úvodnej stránke www.masiarske-potreby.sk prístupný test pre našich zákazníkov, ktorí chcú vyhrať zľavu na svoj nákup v našom e-shope. V teste Vás čaká 10 otázok na tému Veľkej Noci a veľkonočných sviatkov. Každá správna odpoveď = 1 % zľavy na nákup v e-shope masiarske-potreby.sk. Vaše odpovede vyhodnotíme spolu s objednávkou.

Prajeme všetkým šťastnú ruku pri výbere správnej odpovede a veríme, že Vás tento „darček“ od nášho e-shopu poteší.

Test nájdete na tomto odkaze: Veľkonočný test

Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov želá
masiarske-potreby.sk

Starostlivosť o nože

Starostlivosť o ostrie noža je veľmi dôležitá. Pri brúsení platí jednoduché pravidlo: brúsny materiál musí byť tvrdší ako čepeľ noža. V opačnom prípade by ste dosiahli opačný výsledok - nôž by brúsil materiál. Medzi preverené materiály na brúsenie nožov patrí napríklad oceľ, keramika, diamant a určité typy kameňa. Na bežné pravidelné ostrenie je ideálna ocieľka.

Ako spoznať rozdiel medzi ostrením a brúsením noža?

Brúsenie udržiava vybrúsené ostrie a zarovnáva mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli, no neodstraňuje oceľ z čepele. Môžete ho vykonávať často, aj po každom použití. Ostrenie je komplexnejšie, odoberá oceľ z čepele noža a vytvára nový okraj, preto je vhodné vykonávať ho len raz, maximálne dvakrát za rok. Ak budete nože udržiavať v dobrom stave a pravidelne ich brúsiť, predídete nutnosti častejšie ich ostriť.

 

Radi by sme Vám povedali trochu viac o brúsení. KLIK KLAK brúsky sme už spomínali vocieľke č.3, avšak poďme sa na ne pozrieť konkrétnejšie.

Brúsky na brúsenie
DICK RAPID ACTION STEEL - brúska na brúsenie
DICK MAGNETO HYPERDRILL - brúska na brúsenie, výhodou však je jej magnet, ktorý zachytí oceľové mikro štiepky vyrobené pri brúsení

Ostrenie a brúsenie Ostrenie a brúsenie

DICK RAPID ACTION STEEL a DICK MAGNETO HYPERDRILL

Brúsky na leštenie
DICK RAPID STEEL POLISH - brúska na leštenie
DICK MAGNETO STEEL POLISH - brúska na leštenie, výhodou však je jej magnet, ktorý zachytí oceľové štiepky vyrobené pri leštení

Ostrenie a brúsenie Ostrenie a brúsenie

DICK RAPID STEEL POLISH a DICK MAGNETO STEEL POLISH

Combi Brúska
YELLOW CUT - brúska 2 v 1, ktorá vie prebrúsiť a následne vyleštiť nôž

Ostrenie a brúsenie

GIESSER YELLOW CUT

hint TIP: Zároveň prikladáme video, kde si môžete pozrieť výmenu strún na týchto brúskach.

Odštartujte výrobu domácich lahôdok so štartovacími kultúrami

Fermentované potraviny nepredstavujú iba výbornú alternatívu skladovania potravín, ale predovšetkým živinami nabitý, chutný doplnok stravy. Fermentované potraviny sú totiž bohaté na rôzne probiotiká, ktoré sa starajú o plynulý chod čriev.

Rozvojom potravinárskej mikrobiológie a odhalením úlohy mnohých mikrobiotických kmeňov pri fermentačných procesoch dochádza stále častejšie ku aplikácii tzv. štartovacích kultúr.

Baktérie, ktoré sa najčastejšie používajú pri výrobe mäsových výrobkov, sú stafylokoky a baktérie mliečneho kvasenia. Stafylokoky zabezpečujú zvýšenie farebnosti a jej stabilitu. Navyše prispievajú k tvorbe arómy. Baktérie mliečneho kysnutia zabezpečujú v procese výroby požadovaný pokles pH, čím sa umožní konzistentné sušenie. Zároveň niektoré baktérie mliečneho kysnutia produkujú bakteriocíny, malé peptidy, ktoré zabíjajú citlivé baktérie, najmä Listeria monocytogenes. Táto schopnosť zaručuje vyššiu bezpečnosť výrobku.

Na dosiahnutie kvalitného mäsového výrobku je dôležité vybrať vhodnú štartovaciu kultúru v závislosti od receptúry, času výroby, technológie výrobného procesu a vlastností hotového výrobku.

Štartovacie kultúry

Balenie štartovacej kultúry

Pošlite nám svoj recept na domácu klobásu alebo salám s použitím štartovacej kultúry. Každú receptúru odmeníme kupónom na zľavu v e-shope masiarske-potreby.sk

Vaše otázky a postrehy

question Ako vymiešať mäsovú zmes s korením tak, aby to bolo rýchle a kvalitné?

Zmes mäsa mnohí miešajú ručne v rôznych nádobách alebo lodniach. My sme s úspechom dali do nášho e-shopu konštrukčne jednoduchú nerezovú miešačku mäsa na cca 20 litrov mäsa. Ľahko sa s ňou pracuje, je stabilná a ľahko umývateľná.

Štartovacie kultúry

Miešačka mäsa, 20 litrov, Mixmaster

hint TIP: Do konca marca v akcii - 5% z ceny

Náš zákazník p. Štefan Cichovský z Košíc nám poslal fotografie zo súťaže v plnení klobásy

Pomocou mechanickej plničky, ktorú zakúpili v našom obchode zvíťazili v súťaži výroby domácich klobás v obci Kechnec pri Košiciach už 2-krát za sebou. Zaslali nám aj foto víťazného tímu.

Štartovacie kultúry Štartovacie kultúry

Súťaž v plnení klobás v Kechneci

V prípade, ak máte nejakú otázku, tip alebo recept, neváhajte sa podeliť s čitateľmi mesačníka Ocieľka a my Vás za to odmeníme. Vaše otázky, tipy a recepty nám napíšte na email obchod@masiarske-potreby.sk

Prihlásenie k odberu mesačníka Ocieľka

Pokiaľ chcete byť medzi prvými ktorí dostanú ďalšie číslo mesačníka Ocieľka, tak sa prihláste k odberu zadaním Vašej emailovej adresy.

Prihlásiť sa »

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

Kategórie

infolinka Infolinka 0917 230 451 Po - Pi / 08:00 - 15:30
Ocieľka - mesačník pre mäsiarov Mäsiarske potreby katalóg

Sledujte nás

Nezmeškajte naše aktuálne zľavy, akcie a novinky.