Menu kategóriíKategórie

Kategórie

masiarske-potreby.sk » Blog» Mesačník Ocieľka - č. 2

Kategórie

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

OCIEĽKA

Mesačník pre mäsiarov

2

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

Nerezové zaradenie - jednička z hygieny

Nerez, či nerezová oceľ, je označenie pre zliatinu železa, hliníka a niekoľkých ďalších prvkov, hlavne chrómu a niklu. Výhodou nerezovej ocele, ako už z názvu vyplýva, je odolnosť proti hrdzaveniu a mechanickému poškodeniu a tiež veľká pevnosť a tvrdosť.

Nerezový držiak Nerezový stolík

Nerezový držiak a nerezový stolík

Zariadenia, ktoré prichádzajú do styku s potravinami musia byť hygienické s jednoduchým čistením. Jediným materiálom, ktorý vyhovuje týmto požiadavkám, je práve nerezová oceľ, preto sa v 99%-prípadov preferuje práve jej použitie pri spracovaní potravín.

Nerezová oceľ je estetický a hygienický materiál, ktorý ľahko odolá mnohým kuchynským nástrahám. Je odolná voči vode, teplu, škvrnám. Neporézny materiál nedá šancu baktériám ani plesniam, aby prenikli do jeho vnútra a ľahko sa čistí.

Nerezová termonádoba Nerezová skrinka

Nerezová termonádoba a nerezová skrinka

hint TIP: Dôležitým krokom pri čistení nerezových povrchov je ich dôkladné osušenie, inak sa vám môže na nereze vytvárať vodný kameň. Biele škvrny odstránime obyčajným octom. Na pol litra vody pridajte trocha octu (asi 1 dcl) a handričkou povrch dôkladne vyčistite. Na vytretie používajte iba bavlnené handričky alebo mikrovlákno.

hint TIP: Otlačky prstov vyčistite olejom, ktorý roztriete na bavlnenú handričku. Následne povrch preleštite octom a vytrite dosucha.

hint TIP: Nikdy nepoužívajte pri čistení drôtenku alebo hubku so zdrsneným povrchom!

Zľava pre Váš ďalší nákup

zlava

Do 31.5.2018 môžete pri nákupe v našom e-shope masiarske-potreby.sk zadať ku objednávke kód zlavadomaja a získate 5% zľavu na celý Váš nákup u nás.

Brúsenie nožov - seriál

1. časť - Brúsny kameň

  1. Pri použití brúsneho kameňa je dobré, aby bol kameň stále mokrý. Použite vodu a saponát alebo tekuté mydlo na navlhčenie. Brúsenie noža je potom rýchlejšie a efektívnejšie.
  2. Nôž sa brúsi vždy proti ostriu, nikdy opačne. Pri brúsení je potreba korigovať tlak na čepeľ podľa toho, ako je ostrie hrubé.
  3. Ak je ostrie noža zle zbrúsené, vybrúste ho najprv na hrubom kameni.
  4. Pri brúsení si dajte pozor na to, aby uhol, pod ktorým brúsite jednotlivé strany, bol rovnaký, zhruba 15 stupňov.
  5. Na oboch stranách urobte rovnaký počet ťahov na brúske.
  6. Po vybrúsení ostrie vyskúšajte, napríklad na obyčajnom kúsku papiera. Pokiaľ ho ľahko rozrežete, je to znak, že nôž je dobre a ostro nabrúsený.
  7. Pri brúsení použite ideálne dve brúsky. Jednu s hrubšími zrnami, druhú s jemnejšími. Najprv použite hrubšiu brúsku, jemnejšou potom nôž len dobrúsite.
  8. Pri jemnom brúsení menej tlačte, robte skôr krúživý pohyb.
  9. Nôž po naostrení vždy dôkladne uschovajte do obalu alebo na určené miesto v kuchyni.
Ako brúsiť nôž Brúsny kameň

Brúsime vždy proti ostriu, nikdy opačne!

hint Pozrite si video s ukážkou ako správne nabrúsiť nôž:

V ďalšom vydaní mesačníka Ocieľka sa budeme v seriáli o brúsení venovať klik-klak brúskam.

Poradňa

question Môžem údiť mäsové výrobky v umelých črevách?

Áno, môžete. Často do umelých čriev plnia výrobcovia klobásy, salámy, tavené syry, či tlačenky. Samozrejme, umelé črevá Tripan sú pripravené na údenie aj varenie. Tieto črevá sú rôznych dĺžok a kalibrov. Povrch obalu je priepustný dymu aj pare. V našom obchode sú dostupné v balení po 20 alebo 25 ks.

hintTIP: Pred naplnením namočte črevá na 5 min. do horúcej vody teploty 60-70 stupňov Celzia alebo do 30 stupňovej vody na približne 30 minút. :-)

Umelé črevá Umelé črevá

Tripan - umelé črevá

question Akú zásteru si mám kúpiť pre prácu s mäsovými výrobkami doma?

Pri výbere zástery je dôležitý použitý materiál a jeho hrúbka. Najpevnejšie mäsiarske zástery majú hrúbku 650 mikrometrov. Sú pevné a odolné (napr. typ SUPERTEX). Ľahšie hladké umývateľné zástery sú hrubé iba 300 mikrometrov a hodia sa ku práci s výrobkami. Dobre sa umývajú a nešpinia sa (napr. typ LEDOLIN). Doporučujeme tiež zapínanie za chrbtom na háčik s gumičkou.

hintTIP: Pri výbere zástery je veľmi dôležitá jej dĺžka. Náš jednoduchý vzorec hovorí, že ak odčítate od svojej výšky 60 cm, dostanete pre Vás zásteru siahajúcu po Vaše členky.

Zástery Zástery

Gumové zástery

V prípade, ak máte nejakú otázku, tip alebo recept, neváhajte sa podeliť s čitateľmi mesačníka Ocieľka a my Vás za to odmeníme. Vaše otázky, tipy a recepty nám napíšte na email obchod@masiarske-potreby.sk

Prihlásenie k odberu mesačníka Ocieľka

Pokiaľ chcete byť medzi prvými ktorí dostanú ďalšie číslo mesačníka Ocieľka, tak sa prihláste k odberu zadaním Vašej emailovej adresy.

Prihlásiť sa »

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

Kategórie

infolinka Infolinka 0917 230 451 Po - Pi / 08:00 - 15:30
Ocieľka - mesačník pre mäsiarov Mäsiarske potreby katalóg

Sledujte nás

Nezmeškajte naše aktuálne zľavy, akcie a novinky.