Kategórie
Mesačník pre mäsiarov
2
V tomto čísle nájdete
Nerezové zaradenie - jednička z hygieny
Nerez, či nerezová oceľ, je označenie pre zliatinu železa, hliníka a niekoľkých ďalších prvkov, hlavne chrómu a niklu. Výhodou nerezovej ocele, ako už z názvu vyplýva, je odolnosť proti hrdzaveniu a mechanickému poškodeniu a tiež veľká pevnosť a tvrdosť.
Zariadenia, ktoré prichádzajú do styku s potravinami musia byť hygienické s jednoduchým čistením. Jediným materiálom, ktorý vyhovuje týmto požiadavkám, je práve nerezová oceľ, preto sa v 99%-prípadov preferuje práve jej použitie pri spracovaní potravín.
Nerezová oceľ je estetický a hygienický materiál, ktorý ľahko odolá mnohým kuchynským nástrahám. Je odolná voči vode, teplu, škvrnám. Neporézny materiál nedá šancu baktériám ani plesniam, aby prenikli do jeho vnútra a ľahko sa čistí.
TIP: Dôležitým krokom pri čistení nerezových povrchov je ich dôkladné osušenie, inak sa vám môže na nereze vytvárať vodný kameň. Biele škvrny odstránime obyčajným octom. Na pol litra vody pridajte trocha octu (asi 1 dcl) a handričkou povrch dôkladne vyčistite. Na vytretie používajte iba bavlnené handričky alebo mikrovlákno.
TIP: Otlačky prstov vyčistite olejom, ktorý roztriete na bavlnenú handričku. Následne povrch preleštite octom a vytrite dosucha.
TIP: Nikdy nepoužívajte pri čistení drôtenku alebo hubku so zdrsneným povrchom!
Zľava pre Váš ďalší nákup
Do 31.5.2018 môžete pri nákupe v našom e-shope masiarske-potreby.sk zadať ku objednávke kód zlavadomaja a získate 5% zľavu na celý Váš nákup u nás.
Brúsenie nožov - seriál
1. časť - Brúsny kameň
Pozrite si video s ukážkou ako správne nabrúsiť nôž:
V ďalšom vydaní mesačníka Ocieľka sa budeme v seriáli o brúsení venovať klik-klak brúskam.
Poradňa
Môžem údiť mäsové výrobky v umelých črevách?
Áno, môžete. Často do umelých čriev plnia výrobcovia klobásy, salámy, tavené syry, či tlačenky. Samozrejme, umelé črevá Tripan sú pripravené na údenie aj varenie. Tieto črevá sú rôznych dĺžok a kalibrov. Povrch obalu je priepustný dymu aj pare. V našom obchode sú dostupné v balení po 20 alebo 25 ks.
TIP: Pred naplnením namočte črevá na 5 min. do horúcej vody teploty 60-70 stupňov Celzia alebo do 30 stupňovej vody na približne 30 minút. :-)
Akú zásteru si mám kúpiť pre prácu s mäsovými výrobkami doma?
Pri výbere zástery je dôležitý použitý materiál a jeho hrúbka. Najpevnejšie mäsiarske zástery majú hrúbku 650 mikrometrov. Sú pevné a odolné (napr. typ SUPERTEX). Ľahšie hladké umývateľné zástery sú hrubé iba 300 mikrometrov a hodia sa ku práci s výrobkami. Dobre sa umývajú a nešpinia sa (napr. typ LEDOLIN). Doporučujeme tiež zapínanie za chrbtom na háčik s gumičkou.
TIP: Pri výbere zástery je veľmi dôležitá jej dĺžka. Náš jednoduchý vzorec hovorí, že ak odčítate od svojej výšky 60 cm, dostanete pre Vás zásteru siahajúcu po Vaše členky.
V prípade, ak máte nejakú otázku, tip alebo recept, neváhajte sa podeliť s čitateľmi mesačníka Ocieľka a my Vás za to odmeníme. Vaše otázky, tipy a recepty nám napíšte na email obchod@masiarske-potreby.sk
Kategórie