Menu kategóriíKategórie

Kategórie

masiarske-potreby.sk » Blog» Mesačník Ocieľka - č. 1

Kategórie

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

OCIEĽKA

Mesačník pre mäsiarov

1

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

Čo by sme mali vedieť o údení?

Údenie je proces, ktorý je vždy zahalený rúškom tajomstva. Každý domáci majster má totiž ten svoj originálny postup, ako dosiahnuť čo najlepší výsledok pri údení domácich špecialít. Údenie je v podstate prerod, pri ktorom sa fádne suroviny menia na kulinárske delikatesy. Údiť môžete najprv syry, korbáčiky, či vajíčka. Neskôr prejdete na ryby, klobásky a iné mäsové špeciality.

Ak ste už dostali chuť, môžete si vyskúšať údenie jedným z dvoch spôsobov údenia - studeným alebo teplým dymom. V čom je zásadný rozdiel medzi nimi? Pri teplom údení je teplota v okolí údenín v intervale 70–90 stupňov Celzia. O teplo sa stará drevo alebo drevené uhlie, na ktorom leží niekoľko hrstí vodou nasiaknutej drevnej štiepky. Dôležité je, aby plamene neprichádzali do priameho kontaktu s potravinami a výsledok je hotový za 3-4 hodiny.

hint TIP: Namočte bukovú štiepku do tmavého piva, dodá napríklad kuraťu výraznú chuť.

Udenie Udenie

Rošty rôznych rozmerov na drevnú štiepku

Údenie za studena sa veľmi podobá teplému údeniu, no teplota pri ňom je výrazne menšia 25-35 stupňov Celzia. Dym sa ku údeným surovinám privádza rúrou alebo ako zdroj dymu je použitá tlejúca štiepka, či pelety. Štiepka tlie pomaly a bez potreby ustavičnej kontroly, dokáže zásobník dymiť až po dobu 8-12 hodín, takže bezstarostne vyúdite aj potraviny náročnejšie na dĺžku údenia. Týmto spôsobom údime klobásy alebo slaninu 3-5 dní.

hint TIP: Ak si chcete údenie za studena uľahčiť, zabezpečte si nerezový údiaci zásobník na štiepku.

A na záver ešte pár odporúčaní o palive, ktoré používame pri tvorbe dymu. Najčastejšie je využívaná buková drevná štiepka. Okrem nej je vhodná aj štiepka z ovocných stromov (čerešňa, slivka, jablko).

Zľava pre Váš ďalší nákup

zlava

Do 31.5.2018 môžete pri nákupe v našom e-shope masiarske-potreby.sk zadať ku objednávke kód zlavadomaja a získate 5% zľavu na celý Váš nákup u nás.

Poradňa

question Ako očistiť kovové časti od zvyškov dymu po údení?

Pri údení sa v okolí údených surovín usadzujú čiastočky, ktoré vznikajú pri horení a zadymovaní v priestoroch údiarne. Taktiež zvyšky mastnoty a mäsa, či syrov sa často ťažko dostávajú z použitých kovových častí. Výsledným efektom sú špinavé háčiky, tyče, ale aj rošty v údiarni alebo v grile. Jednoduchým pomocníkom je čistič EP-140A. Jednoducho odstráni usadené nečistoty a nerezové háky, tyče alebo rošty na grile sú opäť ako nové :-)

question Kto má nejaký dobrý recept domácu klobásu?

Recept od nášho zákazníka: suroviny: 17,5 kg bravčového mäsa, 3,5 kg slaniny, 130 gram. sladkej papriky, 30 gr. štipľavej papriky, 50 gr. rasce, 600 gr. cesnaku, 360 gr. soli, 35 gr. čierneho korenia, 1/2 dcl. vody. Všetko dobre premiešame, necháme asi 1 hod. postáť v chlade, znova premiešame a plníme do bravčových čriev.

V prípade, ak máte nejakú otázku, tip alebo recept, neváhajte sa podeliť s čitateľmi mesačníka Ocieľka a my Vás za to odmeníme. Vaše otázky, tipy a recepty nám napíšte na email obchod@masiarske-potreby.sk

Nerezová plnička – jednoduchý pomocník na domáce špeciality

Vertikálne nerezové plničky sú výborným pomocníkom pri výrobe domácich špecialít. Ako na páse z nich vychádzajú domáce párky, klobáska, či jaternice. Ich obsluha je veľmi jednoduchá a vyžaduje si len malú dávku trpezlivosti na získanie základných zručností. Základom plničky je stabilná konštrukcia s kľukou a prevodmi. Dôležitým príslušenstvom sú rôzne násady, ktoré tvarujú pri plnení nielen mäsovú hmotu (vieme aj o využití plničky na výrobu jemného pečiva.)

Udenie Udenie

Nerezová plnička 3,5,7 litrov a elektrická plnička 10,15,20 litrov

hint Tu je niekoľko dobrých rád pri práci s plničkou-narážkou:

  1. používajte nerezovú plničku -ľahká hygiena, trvácnosť materiálu
  2. je dobré, ak má plnička vzduchový ventil (hmota sa pri plnení zbaví prebytočného vzduchu)
  3. tesnenie vo valci ošetrite olejom alebo potravinárskou vazelínou
  4. s plničkou si zakúpte aspoň 3-4 nástavce rôzneho kalibru
  5. črevá pred plnením namočte aspoň na 30 minút do teplej vody

Prihlásenie k odberu mesačníka Ocieľka

Pokiaľ chcete byť medzi prvými ktorí dostanú ďalšie číslo mesačníka Ocieľka, tak sa prihláste k odberu zadaním Vašej emailovej adresy.

Prihlásiť sa »

Ocieľka - Mesačník pre mäsiarov

Kategórie

infolinka Infolinka 0917 230 451 Po - Pi / 08:00 - 15:30
Ocieľka - mesačník pre mäsiarov Mäsiarske potreby katalóg

Sledujte nás

Nezmeškajte naše aktuálne zľavy, akcie a novinky.